A mazsorett egy show műfaj, amely a zenés tánchoz áll a legközelebb. A leggyakrabban parádékon vagy kulturális események keretében látható.
Eredetileg Lengyelországból származik, de francia hatásra terjedt el Európában a XVII. században.
Az 1930-as években a katonazenekarokat vezető tamburmajor használt hosszú botot a mögötte menetelő zenekar vezénylésére. Az egyre inkább népszerű műfajt a zenekarvezetők további látványelemmel bővítették a mazsorettekkel. A tamburmajor hosszú, nehéz botja lánynok kezében lerövidült és könyebbé vált. Így a csoportok egyre bonyolultabb bot-forgatásokat, dobásokat és térformákat mutathattak be a közönség szórakoztatására.
Idővel a mazsorett önálló műfajjá vált. A zenekaroktól elszakadva már nem csak tradicionális fúvószenére, hanem más zenei műfajokra is készültek koreográfiák. A felvonulások mellett a színpadi produkciók is tért hódítottak. A valamikori szórakoztató táncból önálló sport lett melyből Világ-, Európa- és Magyar-bajnokságokat is rendeznek. Szerencsére egyre több mazsorett csoport alakul Magyarországon is, akik népszerűsítik mind a szórakoztató, mind a sport oldalát a műfajnak.
Ebből fejlődött ki az Amerikai Egyesült Államokban a sporteseményeket színesítő szurkolólány csapat. Itt fontos különválasztani két fő irányzatot. A pálya szélén egyszerű mozgásokat végző, nagyon attraktív hölgyek a közönség szórakoztatására, a szünetek kitöltése miatt szerepelnek. A cheerleader-ek ezzel szemben nagyon komoly sportolók. Tornászokat, akrobatákat megszégyenítő koreográfiákat mutatnak be lányok és fiúk vegyesen. Szaltókat, több emberes gúlákat, 6-8 m magasra feldobott lányokat láthatunk gyakorlataikban. Az USA-ban versenysportként tartják számon. Sajnálatos tény, hogy a statisztikák szerint az egyik legbalesetveszélyesebb sport a világon.

A mazsorett egy olyan botforgató lány vagy fiú, aki egy koreográfiát mutat be, egyedül vagy mazsorett csoportban, rendszerint egy fúvószenekarral kísérve.